Btw

By the way, jag läste igenom föregående inlägg och hur säger man egentligen ordet BMX i plural?  BMXer, BMXar, BMXs eller kanske BMXor? Hehe

Men på riktigt, är det någon som vet hur man bör säga?

Kommentarer
Postat av: Tobbe Arnesson

BMX är egentligen förkortning för Bike Moto Cross (X) och en etikett eller ett namn på en genre snarare än ett substantiv så pluralformen blir lite udda. Det går nämligen inte att böja! Så ska du bara räkna på "BMX" blir det:



En BMX, flera BMX.



Vi behöver lägga till ordet cykel för att markera att det är ett substantiv vi är ute efter. Man kan ju även cykla BMX och med det mena aktiviteten, alltså verbet (att BMX:a, jag BMX:ar).



Så mest korrekt blir det att skriva:



En BMX-cykel, flera BMX-cyklar.



Samma sak gäller MTB.



Men i dagligt tal och inte alltför seriös text (som på en blogg) kan man gott skriva BMX:er. Vill man hafsa till det än mer tar man bort kolonet.



Att böja med s är det engelska sättet att göra det på: One BMX, several BMX:s.



Så "får" vi inte göra på svenska, jämför t.ex. biltermen blinker. En blinker, flera blinkrar. I talspråk säger man dock blinkers fast det är egentligen "fel".



Nu är ett språk något som utvecklas konstant, så vad som är rätt ett år är inte nödvändigtvis rätt nästa. Rätt brukar definieras som någon form av vad den stora massan använder. Så i framtiden kommer nog BMXs vara mer naturligt...



Fast vill du vara riktigt säker rekommenderar jag att du skickar in frågan till programmet Språket i P1, för jag är verkligen ingen språkvetare. :)

2009-02-27 @ 08:37:17
URL: http://grumt.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0